İdam bir çözüm müdür, yoksa devlet eliyle intikam mı? Bence idam çözüm değildir. Adalet ile intikam aynı duygu değildir. Adam öldürmek insan yapınca katil devlet yapınca adalet midir? Fark sadece “yetki” midir, yoksa “niyet” midir? Şiddetle şiddeti bitirmeye çalışırsan, şiddeti…devamıİdam bir çözüm müdür, yoksa devlet eliyle intikam mı?
Bence idam çözüm değildir. Adalet ile intikam aynı duygu değildir. Adam öldürmek insan yapınca katil devlet yapınca adalet midir? Fark sadece “yetki” midir, yoksa “niyet” midir? Şiddetle şiddeti bitirmeye çalışırsan, şiddeti meşrulaştırmış olursun. Çok sevdiğim bir söz vardı: Bir katili öldürürsen artık bir değil iki katil olur. Biz katilin bizimle aynı duyguyu yaşasın diye ölmesini mi yoksa failin artık zarar verememesi mi istiyoruz? Bence ölüm bir bitiştir. Ne olursa olsun ölene değil ne kadar belki kötü biri olsa bile arkadasında kalan kişilere oluyor. Her zaman yaşaması lazım ama ne kadar yaşamak denirse. Özgürlük yaşamdan daha ağır bir bedeldir. Müebbet hapis verilmesi lazım mesela çıkmamalı ve özgürlüğü ile cezalandırılmalı fakat insan içinde de rahat rahat dolaşmamalı.
Devletin idam konusunda verdiği kararda geri dönüş yoktur. Yanlış verilen bir tane karar bütün doğruların silinmesine sebep olur. İdam etmek mi istiyoruz yoksa yaşadığımız duygunun yaşanmasını mı? Ama şöyle bir gerçek var ki giden asla bir daha gelmeyecek. Verilen her kararda devlet eli ile ölüme sürülecek. Devlet öldüren değildir.
İnsan psikolojisine baktığımızda idam caydırıcı bir çözüm değildir. Çünkü o an birini öldüreceği zaman öfke, sinir ve diğer anlık duyguları ile suçu işler ve bunu yaparken "ya idam edilirsem" diye o an bir şey düşünmez. Yani bu insanı bir anda oluşan bir durum engelleyemezsin ve bu sefer de idam ile korkutamazsın. Devlet onu geri kazanmak ister halk ise kendini ve toplumu düşündüğünden idam ister.
Biz adalet dediğimiz kısasa kısas mıdır yoksa kimse zarar görmesin diye toplumu korumak mıdır?
Devletin amacı "acı üretmek" değil " hak ve düzeni korumak " olmalıdır.
Paranın hüküm sürdüğü bir dünyada adalet ne kadar sağlanabilir. Haklı-haksız davasından dolayı kaç masum ölebilir. Hem de para için. Veya idam kavramı herkes kendi adaletini sağlamaya çalışacak. Ceza diyince ilk akla ölüm gelecek. Ölüm bir çözüm değil bitiştir ve böylesine büyük bir suç bitmemeli sürünmeli. Hapishanede özgürlüğü ile cezalandırılırken rahat etmemeli. Hatta o ölmek için yalvarmalı. Bir acı bir anda biterse can yakmaz en çok can yakan acı süründüren acıdır.